Introductie

Steeds meer auto's zijn standaard uitgevoerd met een geïntegreerd navigatiesysteem. Als gevolg hiervan neemt ook het aantal diefstallen van deze systemen toe. Met de in 2013 geïntroduceerde NaviRem wordt diefstal van het navigatiesysteem een halt toegeroepen.

Diverse autofabrikanten hebben hun geïntegreerde navigatiesysteem zo gemonteerd dat deze middels het verwijderen van een paar schroeven te demonteren is. Een inbreker heeft dit vaak binnen enkele minuten voor elkaar, ook als het systeem uit verschillende componenten is opgebouwd. Met als gevolg:

· u bent uw auto enige tijd kwijt voor schadeherstel en het plaatsen van een nieuw navigatiesysteem

· ergernis en geregel voor u als berijder

· kosten in de vorm een eigen risico

· mogelijke kosten omdat de verzekeraar niet alle kosten verged (afschrijving)

· hoge kosten voor de verzekeraar (als u voor inbraakschade bent verzekerd) welke uiteindelijk zal leiden tot premie verhoging

Een autokraker wil zo kort mogelijk op plaats delict zijn, waardoor vaak veel bijkomende schade ontstaat. U moet hier denken aan het afknippen van bedrading en het beschadigen van interieur delen.

De kosten voor het vervangen van een ontvreemd geïntegreerd systeem, dat meestal uit verschillende componenten is opgebouwd, kunnen oplopen tot een bedrag van meer dan € 7000,-.